karamel
2 sudu besar gula kasar
bahan karamel
setengah tin susu cair
3 biji telur kuning
1 teaspoon essence vanilla
60g gula castor - original resepi 70 g tp dikurangkan
lapisan kek
140g tepung gandum
1 tablespoon baking powder [campur kan bersama tepung gandum]
60g [dikurangkan] gula castor - guna gula icing
3 biji kuning telur
45ml minyak masak - ganti minyak jagung
135ml air biasa
meringue
6 biji telur puith
60g [dikurangkan] gula castor - ganti gula icing
1 teaspoon cream of tartar
1) hanguskan gula di dalam loyang, jgn over hangus lak and ratakan2 sebelum gula hangus keras
2) campur egg yolk, susu cair dan gula, kemudian tapiskan ke atas karamel, untuk mendapatkan karamel yg cantik, kurangkan buih2
3) pukul egg yolk dgn air, kemudian masukkan gula dan pukul lagi
4) masukkan air kosong dan minyak masak pukul sehingga sebati.. lastly baru masukkan tepung..
5) sediakan meringue dgn memukul white eggs, cream of tartar dan gula.
6) bahagikan bancuhan ke dalam bekas berlainan dan warnakan ikut rasa hati
7) lapis2kan seperti dibawah.
satu lapis dahulu |
hasil dibuat yeneyn, senget |
ulang2 lapis dengan color2 yg lain |
hasil ditengah |
9) makan sejuk2 pon sodappp
hasilnye.... sedap |
No comments:
Post a Comment