Tuesday 25 October 2011

kek pelangi karamel

adik aku aritu dia buat kek pelangi karamel, aku pon try lah resepi tersebut.. sangat sedap and senang.. sebab ade karamel dia bawah nak buat lapis2 dia pon senang..

karamel
2 sudu besar gula kasar

bahan karamel
setengah tin susu cair
3 biji telur kuning
1 teaspoon essence vanilla
60g gula castor - original resepi 70 g tp dikurangkan

lapisan kek
140g tepung gandum
1 tablespoon baking powder [campur kan bersama tepung gandum]
60g [dikurangkan] gula castor - guna gula icing
3 biji kuning telur
45ml minyak masak - ganti minyak jagung
135ml air biasa

meringue
6 biji telur puith
60g [dikurangkan] gula castor - ganti gula icing
1 teaspoon cream of tartar

1) hanguskan gula di dalam loyang, jgn over hangus lak and ratakan2 sebelum gula hangus keras
2) campur egg yolk, susu cair dan gula, kemudian tapiskan ke atas karamel, untuk mendapatkan karamel yg cantik, kurangkan buih2
3) pukul egg yolk dgn air, kemudian masukkan gula dan pukul lagi
4) masukkan air kosong dan minyak masak pukul sehingga sebati.. lastly baru masukkan tepung..
5) sediakan meringue dgn memukul white eggs, cream of tartar dan gula.
6) bahagikan bancuhan ke dalam bekas berlainan dan warnakan ikut rasa hati
7) lapis2kan seperti dibawah.

satu lapis dahulu

hasil dibuat yeneyn, senget
ulang2 lapis dengan color2 yg lain

















hasil ditengah



















8) masak selama sejam secara bain-marie [water bath], just letakkan satu loyang air dibawah kek sahaja or kalu rajin buatlah water bath btol2
9) makan sejuk2 pon sodappp

hasilnye.... sedap




No comments:

Post a Comment