Wednesday 18 May 2011

nasi lemak

kat sini kalu omputih or any foreigner yg pernah dtg malaysia, derang sgt suka nasi lemak kut.. aku pernah masak skali utk kawan2 kat tempat keje.. mmg derang suka sgt tau.. aku nih jenis x mkn pedas, soo nasi lemak aku kalu kat msia tahap bdak2 tadika jee mkn... hehhe... kalu nak pedas sile tambah  cili lagi ok

sambal
ikan bilis
1 tomato
1 bawang besar
3 garlic
12 tangkai cili kering yg jenis besar2 tuh tau.. rendam dlm air panas for 1 hour, jgn gatal nak guna cili kering yg kecik which is cili api tuh, mmg meletops laa pedasnye nanti
lagi besar cili kering lagi kurang pedas

1) basuh ikan bilis and terus goreng kan.. goreng sket2 guna minyak byk baru rangup
2) blend tomato, bawang besar, garlic dan cili kering and sedikit ikan bilis yg dah digoreng
3) pastu tumis sedikit garlic dan shallot yg telah dipotong
4) masukkan blended cili td, guna minyak byk sket, masak samapi naik minyak [which is oil tuh jadi merah2]
5) masukkan sedikit oyster sauce, garam sedikit, brown sugar/gula kasar sedikit.. pandai2 lah korang rasa bagi sedap dan letak ikan bilis goreng td sedikit.. kalu yg suka ikan bilis rangup, xyah lah masuk semua..

nasi lemak
2 cups of rice
1 tin coconut milk
2 pandan leave
ginger
serai

1) cam biasa masak nasi, instead of guna air biasa, guna coconut milk.. pastu kalu sukat2 tgk u need more water, tambah jee plain water, pastu campak lah pandan leave, ginger dan ginger..

hidang kan nasi lemak dgn telur rebus/ telur mata kerbau, cucumber, kacang goreng dan sambal..

aku berjaya cari daun pisang kat oversea nih.. hahha

No comments:

Post a Comment